vrijdag 20 november 2009

Don Quichot dwaalt door RonseDeze avond was er dus de grote informatieavond van OB en D in Brouwerij De Keyser aangaande hun nieuwe milieuaanvraag.
De kernploeg van het actiecomité Louise Marie tegen asbest was aanwezig, alsook Milieufront Omer Wattez, Natuurpunt vzw, de burgervaders van Ronse en Maarkdedal, Elisabeth Meuleman van Groen, Erik Tack van Vlaams Belang en tientallen omwonenden van het stort. (Als bepaalde mensen ons ontgingen, bieden we nu al onze welgemeende excuses aan.)

We werden door een heuse ploeg van OB en D (vijf man) met technische informatie, onbegrijpelijke termen en een heuse powerpoint waar iedereen het noorden bij kwijt raakte, om de oren geslagen. Dat is dan communicatie...
Toch moesten de heren OB en D af en toe flink happen als er penibele vragen gesteld werden en opmerkingen gemaakt werden
Het gehap ontaardde in, je raadt het goed: nog meer technische informatie en duizelingwekkende monologen waar een gewone burger niets van snapte en murw werd.

Rode draad van de avond: de Ronsenaars bleken niet opgezet met de doelstellingen van OB en D om giftig, verontreinigd slib te gaan storten en pleitten dat de beslissing van minister Hilde Crevits gerespecteerd zou worden: gereinigd slib storten binnen de voorgestelde termijn en een heus bos erop. De beken en het milieu vrijwaren van zware metalen en zeldzame vissen en amfibieën een kans geven zoals Maarkedal het graag wil. Punt uit.

In het begin hielden de heren van OB en D zich in.
Ze waren een toonbeeld, alsof ze net een cursus emotionele intelligentie achter de rug hadden, maar op de duur werd het cynisme almaar groter: de mensen in de zaal werden niet begrepen vanwege hun Frans accent (hoewel hun boodschap en Nederlands erg duidelijk was); anderen werden als te emotioneel bestempeld (dat heb je met mensen die van hun streek houden en vinden dat één van de mooiste groene plekjes in Vlaanderen beschermd moet worden, hun liefste Vlaamse Ardennen...)
Nog anderen kregen na driemaal hun vraag te herhalen nog geen antwoord...

Het begon waarachtig op een Don Quichot verhaal te lijken...


----------------------------------------------------------------------------------
Morgen op deze blog :
Wat drijft OB&D om een hogere categorie voor het stort aan te vragen
----------------------------------------------------------------------------------

Geen opmerkingen: