zondag 13 januari 2019

Overzicht evoluties 2018 tot januari 2019



1. Weigering vergunningsaanvraag (22.03.2018)

Minister Schauvliege weigert de vergunningsaanvraag voor het storten van de zwaar vervuilde gronden.  

OB en D gaat hiertegen in beroep bij Raad van State. 

Raad van State heeft intussen het Comité voor een Leefbaar Louise-Marie als tussenkomende partij toegestaan. Het Comité heeft een raadsman aangesteld om dit  dossier op te volgen en te pleiten.   



2. Bestuurlijke maatregelen van milieu-inspectie (26.07.2018)

Na een een weigering van Minister Schauvliege om milieu-inspectie in te schakelen oordeelt Raad van State dat er bestuurlijke maatregelen kunnen opgelegd.   

Op 26 juli 2018 legt de milieu-inspectie volgende bestuurlijke maatregelen op, nl. 

 - een bevel tot weghalen en afvoeren van alle afvalstoffen gestort in vak 2A naar een vergunde stortplaats voor 30 november 2018.
- een bevel tot het maximaal herstellen van het deel van stortvak 2A in de toestand die bestond voor de inrichting ervan. 

OB en D tekent hiertegen beroep aan op 9 augustus 2018 



3. OB en D herschikt zijn financiële structuur door een partiële splitsing.

Wij vernemen uit Bijlage Belgisch Staatsblad van 8 juni 2018 een voorstel tot partiële splitsing van van OB en D NV


Gevolgen van de partiële splitsing :
  • de bestaande vennootschap OB en D NV wordt opgesplitst in 2 delen, enerzijds  OB en D NV (0874.987.114) en anderzijds een nieuw op te richten vennootschap  DOP Meulebeke BVBA
  • er wordt vanuit OB en D NV een nettowaarde van 7.459.722,66 EUR overgebracht naar DOP Meulebeke BVBA, w.o. een onroerend goed waarop in 2017 belangrijke meerwaardes werden geboekt
  • door de partiële splitsing daalt het (verantwoordelijk) Eigen Vermogen van OB en D NV van 8.790.911 EUR naar 1.331.189 EUR
In het kader van de eerder opgelegde bestuurlijke maatregelen is dit een actie die ons verontrust gezien het verantwoordelijke vermogen van OB en D hierdoor fors daalt. 


4. Nieuwe vergunningsaanvraag - Openbaar onderzoek 07 jan - 06 febr. / 2019

Wij vernemen een nieuwe vergunningsaanvraag waarvoor het openbaar onderzoek net is opgestart. 

Het is snel duidelijk dat het gevraagde opnieuw in lijn ligt van vorige aanvragen. Wij analyseren deze aanvraag en zullen ons blijven verzetten tegen het storten van zwaar verontreinigde, niet-reinigbare afvalgronden in een landschappelijk waardevol gebied pal bij het Muziekbos, in het hart van de Vlaamse Ardennen. 

Enkel zo kan de gezondheid van de buurtbewoners, toeristen, sporters en de jeugd gegarandeerd worden. Enkel zo kunnen flora en fauna beschermd worden. Enkel zo wordt het nageslacht uit Ronse en Maarkedal niet opgescheept met zwaar vervuilde grond en de gevolgen daarvan.

Op het Omgevingsloket is de aanvraag raadpleegbaar:  link


2 opmerkingen:

Unknown zei

Geachte Comité,

Opnieuw is uw berichtgeving eenzijdig maar vooral misleidend!
1. Weigering milieuvergunning, de Minister zelf had eerder al twee keer een vergunning gegeven, lees de vergunning erop na en als jullie menen experten te zijn dan kan je alleen maar vaststellen dat alle instanties positief waren voor het opnieuw verlenen van een vergunning. De weigering heeft niks meer dan een Politiek cadeau voor de verkiezing van 14 oktober ll.
2.Opleggen bestuurlijke maatregel, ook hier schieten jullie bewust tekort in uw berichtgeving! Het beroep is op 11 november ontvankelijk en gegrond verklaart waardoor de bestuurlijke maatregel is opgeheven!!
3.Financiële meerwaarde; inderdaad is er een meerwaarde gerealiseerd maar dit is te wijten aan een wijziging van het BPA steenoven naar RUP steenovenstraat te Meulebeke en heeft niks te maken met de situatie te Ronse!
4. Nieuwe vergunningsaanvraag, inderdaad nadat we eerst opnieuw onze MER hebben mogen updaten hebben we opnieuw een aanvraag ingediend die een gevolg is van punt 1.

Graag in de toekomst de juiste (lees correcte)informatie verschaffen

gegroet,

namens de directie van OB&D nv

tegen asbeststort louise-marie zei

Geachte heer Vancoillie,

Dank voor uw reactie. Gelieve hieronder ons antwoord te vinden op de 4 door u aangehaalde punten:

1. alle voorgaande vergunnigen voor het storten van niet reinigbare afvalgrond werden geweigerd, zonder voorwerp verklaard of vernietigd

2. een beroep dat ontvankelijk en gegrond is betekent niet mee of niet minder dan dat het behandeld kan worden

3. hoe die meerwaarde ontstaat is voor ons het punt niet, alvast proficiat want zo'n meerwaarde door het wijzigen van amper 3 lettertjes is ons nog nooit te beurt gevallen. Het punt is wel dat jullie door de splitsing maar liefst 7.459.722,66 EUR verantwoordelijk vermogen aan OB&D onttrokken wordt. Dit verontrust ons.

4. elke vergunningsaanvraag wordt op zichzelf geëvalueerd en de MER ontheffing maakt daar deel van uit.

Tot genoegen,